Ridsport, så mkt mer än ni tror!

Vi ryttare har nog många gånger fått höra att ridning inte är någon sport, att man bara sitter där och åker.
Men jag kan lova er som säger så att ni har väldigt mycket fel i det ni säger!
Därför tänkte jag bevisa att ni har fel, så läs och njut över att se era fel!

Som ryttare måste man ha både bra kondition, styrka och koncentrationsförmåga, något många inte tror eftersom dom menar med att man bara sitter på hästen och bara sitter där och åker med, men riktigt så är det inte!
Och varför behöver man så bra kondition, styrka och koncentrationsförmåga? Nu kan ju jag tala om det eftersom jag vet det.

* Ridning innebär mycket mer än att man bara hoppar upp på hästen, sitter där och sedan hoppar av den, nej det är så mycket mer!
Som ryttare ska man ha bra kondition för att kunna planera ett bra ridpass.
Du ska orka rida, inte sitta och åka!
Du ska orka en timmes ridpass och beroende på hur duktig du är som ryttare, ju mer krävande blir ridningen.
Många säger att det inte kan vara jobbigt eftersom man sitter där, men har ni själv prövat då? Jag skulle nu inte tro så, inte så seriöst iaf!
Som ryttare får man använda muskler som många av er inte ens viste att finns, man använder både benen, armarna, magen osv.
Vist kanske man som fotbolls spelare har muskler, men jag tror ingen tänker på hur vältränade många ryttare igentligen är.
Som hoppryttare krävs det bra benmuskler eftersom man ska orka hoppa en hel bana, balanserat och du ska kunna koncentrera dig både på dig själv, hästen och banan under hela ritten. Armmuskler har man också eftersom många hoppryttare gärna rider hetare hästar som lätt blir starka ute på hoppbanan då det är mycket power i sporten och för att kunna ha kontroll på hästen behövs det muskler i armarna, du ska orka hålla emot en het häst som gärna sticker iväg och du sitter ju faktiskt uppe på ett djur som väger över 400kg om du rider storhäst.
Som dressyrryttare krävs det bra magmuskler för att du ska orka sitta balanserat genom ett dressyrprogram, och en enorm koncentrations förmåga eftersom tävlingen är en bedömningstävling där allt ska se vackert och elegant ut. Du ska kunna koncentrera dig på sig själv, hästen och programmet, ju större synfel man kan se på ekipaget ju sämre poäng får man, så här handlar mycket om koncentration och muskler.
Som jockey krävs det mer benmuskler än i hoppning, du har mycket kortare stigläder och det är mycket tuffare att stå runt en galoppbana än runt en hoppbana. Så som jockey har man alltså mycket bra benmuskler!

Ridsportens gren fälttävlan klassas som en av världens farligaste sporter, under 18 månader har det inträffat 14 dödsfall. Och varför är just fälttävlan så farlig?
Fälttävlan delas in i 3 områden, hoppning, dressyr och ett avslutande terrängprov ute i mycket hög fart på fasta hinder och grenen är mycket påfrestande för hästarna som lmot slutet av banan lätt blir trött.
Det inträffar runt 9 400 läkarbesök som orsakats av ridsporten varje år, så riskt fritt ska vi nog inte kalla det!

ca 80% av ridsportens olyckor består av fall från hästryggen, och då räknas omkull ridning med något jag kan lova er att är mindre mysigt! Jag har själv prövat gå omkull med en ponny på några hundra kilo och kan lova er att det inte är behagligt!
Och vad för skador får ryttare?
En studie visar att ryttare med lång erfarenhet som rideromkull ofta skadar ansikte, bröstkorg och fot-leder, medans mindre erfarna ryttare som ramlar av ofta skadar axlar, armar, händer, höfter, lår och knän.

Så lite slutsatser nu:

* Ridning ÄR en farlig sport, både när det gäller antalet olyckor och skadornas svårighetsgrad.
* Ingen annan sportaktivitet har lika dödsolyckor som ridsporten.
* Rätt utrustning är mycket viktig, godkänd hjälm, säkerhets stigbyglar, skor som är speciellt avsedd till ridning, och gärna en säkerhetsväst.
* Kunskap och erfarenhet har avgörande betydelse, både för rid och hanterings-olyckor.

nu kanske ni insett att ridsport är en sport, så säg nu inget annat för nu ör det bevisat! ;P

källor: http://www.equerry.se/att/Hurfarligtardetattrida.pdf


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback