Ridsporten!

Vissa tror det är en sport för mesar, Vilket dom har enormt fel med! Det är den näst största sporten i världens efter fotbollen, Den är även den näst farligaste också! Det är inte bara att tänka "Åh en häst, nu ska de ridas för fulla muggar" Du ska behärska 600kg under dig, Du har ett bett och tyglar du ska kunna använda mjukt och fint, Du ska ha nog med balans att sitta kvar på hästen oxå. Vist kanske det ser lätt ut, Men låt dig inte dina ögon luras!
Viste du föresten att ryttare har lättare för att göra flera saker sammtidigt, Dom har de lättare att lära sig köra bil eftersom dom har bra kordinations förmåga, Ryttare bygger mer muskler än t.ex någon som spelar fotboll, Lyssna nu - dom får benmuskler, armmuskler, magmuskler och muskler på andra ställen du inte ens viste man kunde ha muskler på!
Du som tror det är så lätt, Hur skulle du då få hästen/ponnyn att gå såhär?
a
Du tror alltså att du bara behöver sätta dig ner i sadeln och så börjar hästen "dansa" så vackert? Näe inte riktigt så va! Du ska ha fin sits, kunna ge småa,lätta fina hjälper, Förstå hästen och rida den i rätt form osv.

Hoppning då t.ex, Där ska du ha enormt bra balans för dom högre höjderna, Du ska kunna stå i en fin sits, balanserat! Du ska kunna förlja hästen mjukt över hindren utan att komma efter i språnget eller ge den ett ryck i munnen för att du håller balansen i tyglarna.
Du ska kunna ha en jämn och rythmisk galopp runt hela banan, Kunna få rätt antal galopp språng i kombinationer osv.
Det är inte bara att sätta sig på hästen för första gången och tro du kan hoppa 150cm, Det finns bara en väg som leder dit och den heter träning och övning ger färdighet!
a
Du ska som ryttare absolut inte vara rädd, varken för att ramla av eller vara fart rädd! Flera dör i ridsporten, det är ingen lek direkt. Hästen på 600kg är ett flockdjur och kan uppfatta saker farliga som vi tycker är helt normala, en postlåda t.ex kan den bli rädd för, sticka och där sitter du på 600kg utan kontroll. Du kan faktiskt ramla av och bryta nacken, det finns folk som gjort det, Så sätter du dig på en pålle så vet du vad som kan hända, Det är inget skämt, det är ren sanning.

Ridning är även en väldigt dyr sport, Du behöver: ridhjälp, ridbyxor, ridstövlar, säkerhetsväst, rid handskar osv. Hästen behöver som minst: sadel, träns,benskydd,täcken, schabrak, foder, stallplats, träning osv. Det är inte att betala utrustning för säg 2.000:- Du får inte ens en bättre sadel för 2.000:-!

Så kom ihåg, säg inget om ridsporten innan du prövat den på riktigt, Inte bara upplevt den hemma i soffan framför TV med en skål popcorn framför dig, Du ska behärska ett djur på 600kg med egna tankar och tycke, Inte vara rädd för vilka risker det finns, Och kom ihåg de där med konditionen: ryttare har bra kondition, bygger mer muskler än en fotbolls spelare och framför allt så är den inte rädd för risker. Det är inte bara att sitta och "skumpa" runt uppe på ryggen, Det handlar om balans och förmågan att förstå hästen!

Ridning handlar inte om liv eller död, det är mycker mer än så! <3

Jag är stolt för jag vet vilka risker min vardag innebär men inget skulle kunna hindra mig från dessa vackra och förstående djur, Jag har gjort mitt val och står kvar med det - ridning är ingen sport för mesar! Lägg in dett på din blogg/Bdb om du oxk tycker ridsporten ska få visa vad den handlar om! :)

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback