Saltstenen, är den så viktig?

Jo, saltstenen är verkligen viktig att finns i hästens box eller spilta. Vaför? Jo nu ska jag förklara de.

Salt är en sk. elektrolyt och den påverkar hästens vätskebalans. En häst som får för litet intag av salt (natriumbrist) kan ge minskad blodvolym och därför minska hästens prestationsförmåga.
Långvarig natriumbrist påverkar kroppens förmåga att behålla vätska vilket gör att kroppsvikten minskar.
Högpresterande hästar kan behöva så mycket som drygt 200 g salt per dag. Till en häst med stort saltbehov är det snabbaste sättet att tillföra salt vid en fysologisk koksaltlösning (ca 9 g salt per liter vatten.)
Det är inte säkert att din häst dricker det första gången den serveras vattnet, många hästar med stort saltbehov tränas till att dricka lösningen.
Att tänka att du kan ge din häst salt direkt i munnen är inte till att föredra då allt för starka koncentrationer av salt kan påverka hormonsystemet som reglerar vätskebalansen.

En saltsten bör alltså finnas i hästens box eller spilta, även gärna i hagen. (Och självklart ska det finnas vatten tillgäntligt om hästen eller ponnyn blir törstig.)
Är din häst en högpresterande häst bör saltet kompleteras med ytterligare salt, dvs. mer än en saltsten tillgängligt. En vanlig rid och hobbyhäst/ponny som är i normal arbete bör få extra salt de dagar då de svettas, lagom är 20-40 g (1-2 msk) som ges tillsammans med kraftfodret.
Hästar som är i hårdträning (travhästar, galopphästar och fältävlanshästar) får snabbast tillbaka saltmängden dom behöver genom fysologisk koksaltlösning. Du kan även blanda saltet i kraftfodret.
När dom högpresternade hästarna har vila eller inte presterar lika hårt som dom brukar ska dom få samma saltmängd dom en rid och hobbyhäst. (Fri tillgång till saltsten och 20-40 g salt i kraftfodret de dagar då de tränats.)



källla: http://www.salinity.se


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback