Vattenhinken ute i hagen

Något jag lagt märke till är att många, oförskämt många inte bär ut vatten i hagen till sin häst. Folk klagar på att hästar får stå inne i stallet för många timmar och vill ha ute dom till sent på kvällen, och med det utan vatten i hagen. Är det verkligen så jobbigt att bära ut vatten till hagen? Låter du hellre din häst stå törstig ute för att du helt enkelt är lat och inte ids bära ut vatten, säkert omedveten om vilka risker det finns att inte erbjuda sin häst tillgång till vatten 24/7.

En häst kan dricka upp emot 50 liter vatten på en dag, det med inverkan på hur stor hästen eller ponnyn är. Tror man då att vattnes som finns inne i vattenkoppen räcker så tror man ju väldigt fel. En vattenkopp har ett normalt flöde med 2-3 liter/minut vilket inte är tillräckligt då en häst behöver få i sig vattenmängden fortare. Därför föredrar 90% av hästarna en hink/vattenkar itsället för koppen, men många hästmänniskor tänker inte längre än näsan räcker och erbjuder sin häst bara vattnet ur koppen rent utav lathet från hästägarens sida.
En häst består av 60-70% vatten och om vätskeförlusten överstiger 10% kan det vara livshotande för din häst. En häst förlorar inte bara vätska genom urin, andning osv. En arbetande häst på 500kg förlorar ungefär 10-15 liter genom svett under en timme. Många tänker även att under sommaren när hästen går på bete så behöver den inte vatten i vattenkar då det finns vatten i gräset, visst det finns vatten i gräset men inte i mängder så det räcker.
Gräs består av 80% vatten men tänk dig hur mycket gräs din häst skulle behöva äta för att ens närma sig vattenmängden den behöver på en dag, när inte ens vattenflödet ur en vattenkopp räcker. Dvs, det är omöjligt att ersätta gräset mot vattenkaret. En hästs prestation påverkas även av vattnet, en häst som inte får i sig den vattenmängd den egentligen behöver kan helt enkelt inte prestera lika bra som en häst som får i sig nog med vatten.

Tror det här kan bli en tankeställare för hästägarna som läser det här och bara erbjuder sin häst vatten ur boxens vattenkopp, av ren lathet av att inte idas bära ut vatten i hagen (och för den delen även ha en vattenhink inne i boxen.) Kira och Carisma har både rena och fungerande vattenkoppar i sina boxar, och även en större hink med vatten. Dom har även stora vattenbaljor ute i hagen där det går i ca. 100 liter vatten, och dom vattenbaljorna fylls alltid på och rengörs så dom är aldrig utan vatten i hagen. Vattenhinken i boxen fylls även på när dom får kvällsmat om dom druckit så det ska räcka tills dom får gå ut i hagen nästa morgon.
Så även fast dom har bra vattenkoppar erbjuds dom vatten i hink inomhus och vatten utomhus, jag är helt enkelt inte så bekväm av mig så att jag låter min häst stå törstig och kan ta skada av det bara för att jag skulle vara så lat så jag inte orkar bära ut vatten. Så har din häst inte redan en stor vattenbalja i hagen, samt en vattenhink inne i boxen tycker jag att du ska börja erbjuda din häst det - den mår helt enkelt bättre av det!



Foto: SVA

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback