Önskeinlägg: Hjälptyglar

 

Min syn på hjälptyglar:

 

Hjälptyglar är något jag ser som en positiv hjälp på vägen för vissa hästar/ryttare. Har du en häst som behöver bygga muskler är hjälptyglar skonsamt för hästen eftersom de hjälper hästen att hitta en någorlunda form att jobba i, hjälptyglar finns av en anledning - för att dom ibland kan behövas. Givetvis har dess inverkan stor betydelse på vem som håller i tyglarna och hur ryttaren rider. Jag brukar varva att ha halsförlängare, inspänningar, martingal, tidemantygel och graman på Kira. När hon vilat och ska sättas igång brukar jag rida med halsförlängare eller inspänningar för att hon är så pigg och het att hon stressar upp sig själv om hon inte får lite hjälp. Om jag hoppar eller rider ut har hon ett martingal på sig för att hon blir så het och inte ska kunna köra upp huvudet. Rider jag dressyrpass där jag vill kräva lite mer av henne så brukar jag ibland ha tidemantygel eller graman.

 

-

 

Hjälptyglar är något bra, om dom används på rätt sätt och för rätt ändamål. Vissa ser hjälptyglar som en genväg när man är för lat att rida sin häst fram till en form, dvs. om du sätter på hjälptyglar sparar du den tiden det skulle ha tagit att jobba hästen till den form du vill ha den i. Finns säkert vissa som gör så, inte jag. Vissa hästar får det skonsamare mot både rygg och ben om dom får gå med hjälptyglar om dom inte är nog musklade att orka hålla en form och går med huvudet mer uppåt och sänker ryggen. Det är inte skonsamt, då underlättar hjälptyglarna både för ryttaren och hästen. Kira gick med hjälptyglar (halsförlängare) dagligen under ridpass i två års tid innan hon var nog musklad så hon orkade bära sig större delen av ett helt dressyrpass. Och tack vare hjälptyglarna fick jag heller inte en skadad häst på köpet eftersom hon fick HJÄLP att gå rätt och inte som en giraff och sänka ryggen.

 

-


En halsförlängare är en billig investering - men ack så hjälpsam.

Ett martingal på en het hopphäst/om du rider ut är en hjälp för dig som ryttare - du får lite bättre koll.

Förstår inte varför vissa ser hjäptyglar som något jätte, jätte hemskt - används dom på rätt sätt är dom något väldigt bra.

 


Kommentarer
Anton säger:

haha, gillar din header :)

2012-01-07 | 01:12:14
Bloggadress: http://mydayofrandom.blogg,se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback