welcome to the world where being yourself isn’t good enough

 
För någon vecka sen när jag åkte bil med mamma till Haparanda på väg mot Hööks pratade vi om de ena och de andra. Bla. om att jag skulle vilja flytta Söder ut och starta eget, inte nu, inte om en månad, men kanske om 1,5-2 år. Ni får dömma mig hur mycket ni vill, go ahead.
 
Jag vill äga en anläggning i Södra Sverige, lite mer på landsbyggden eller vad man nu ska kalla de delar som ligger lite utanför den mer centrala storstan i Södra Sverige. Jag vill ha ett stall som påminner m det på bilden ovan med möjlighet till både inneboxar och uteboxar. Stallet invändigt vill jag ha ljust, äggskalsvita väggar med boxdekorer i mörkröd/vinröd, kaklade väggar i en vattenspilta med större kakelplattor, ett solarie för hästarna, ett större, ljust ridhus, vitt trästaket runt hagarna etc.
 
Såå, nu undrar ni säkert vad jag vill ha anläggningen till, och vad jag vill inrikta mig på? Jag vill utbilda mig till häst equiterapeut och sadelspecialist.Visste ni förresten att ca. 70% av alla hästar har kissing spines då tornutskotten (ryggkotor) ligger för nära varandra. Dock har inte alla hästar besvär av det och det kan gå som omärkt, medans endel är oridbara (ca. 10-15%). En vanlig anledning till varför vissa hästar får kissing spines är för att man gått för fort fram. (Källa: Katja Gustavsson, veterinär).
 
 
Jag tycker sånt är är fascinerande, alltså hur man kan behandla olika skador med olika metoder och träningsprogram för hästen. Jag tycker personligen, att ofta när folk har en häst som inte går rent utan markerar på ett ben så tar många för givet att den bara sträckt sig i hagen eller slagit benen i någon bom under en hoppträning. Sen smetar man på lite liniment och tror att allt är grönt igen. Visst, liniment ger lindring vid tillfälltig smärta i muskler och leder. Men, på samma gång kan det göra en lite blind för problemet eftersom "smärtstillande" döljer smärtan. Lindar du istället benet utan att kleta på liniment kommer du få en mycket ärligare syn på det hela, eftersom du inte har något dit kletat som kan dölja smärtan. Jag har aldrig hört en veterinär säga "smeta på liniment på benet, sen är det grönt." Jag har aldrig hört en veterinär ens nämna liniment åt en halt häst. I vissa fall sitter inte ens hältan i att hästen sträckt sig eller slagit i en bom, många gånger kan det likaväl sitta i bogarna eller ryggen. Men tyvärr, är det sådant som ofta verkar glömmas bort när ryttaren själv ska göra en bedömning av orsaken.
 
 
Jag är inget fan av liniment med andra ord, och har aldrig använt det heller på mina hästar. Jag har heller aldrig haft en halt häst under alla år jag ägt egen häst *peppar peppar*. Och mycket sitter enligt veterinärer i ridningen, i hästens form och i personkemi mellan häst och ryttare.
 
 
Så där har ni anledningen till varför jag vill starta eget, och just varför jag vill bli häst equiterapeut. Varför vill jag bli sadelspecialist då? Tja, fascinerande? Jag förstår inte ryttare som bara kastbyter sadel om dom har flera hästar, trots att hästarna inte är de minsta lik i kroppsform och omöjligt kan ha samma bomvidd på sadeln. En utprovad sadel som sitter bra ser jag som en självklarhet, pröva själv spring med för trånga skor eller hoppa häck med skor som är för stora och kippar. Skönt va? Ska du kunna prestera ditt bästa ska utrustningen passa, och sitta bra. Annars görs det hela inte rättvist.
 
 
Hubert (Eller Mikkel Skovsholm som han egentligen heter) var en tjockis när min storasyster köpte han. Och jag kan intyga, att han går inte med samma sadel idag som han gjorde då han kom. Han fick gå på bantning, eller ska jag säga diet? Rätt fascinerande vad vissa hästar äter också, haha. Nåja, när han gått ner i vikt ovh musklat om sig passade ju inte sadeln han hade i början, så hon sålde den och påbörjade jakten efter en ny sadel. Hästar som protesterar när något är fel är i mina ögon awesome, jag vet flera sådana genom åren, bara att vissa ryttare inte ser att något är fel ändå, utan bara kallar hästen dum. Medans vissa hästar är så pass snälla att dom inte visar att något är fel, utan ändå gör det ryttaren ber om. Eftersom hästar inte kan prata, måste dom ju visa det på något annat sätt. Kira brukar resa på sig, men i vissa fall reser hon på sig enbart för att hon är het, vilket jag lärt mig att urskilja. När hon hade en vass tand reste hon sig konstant under ett ridpass så lät henne stå tills veterinären vart och kollat henne, vilket var lätt åtgärdat med en tandraspning.
 
Nä men, det finns ingenting som säger att jag inte kan göra det jag vill i framtiden, utbilda mig till häst equiterapeut och starta eget. Alla egna företagare började ju någonstans, med en dröm och en önskan om att lyckas.

Kommentarer
Malin säger:

Superfin blogg! :) Bloglovinbyte? :)

2012-07-24 | 14:50:12
Bloggadress: http://teamfs.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback